14. Yüzyılın Ortalarında "Kara Ölüm" Olarak Da Bilinen İkinci Veba Salgını Avrupa'da Yaşayan İnsanların Yüzde 60'ını Öldürdü ve Tarihin Akışını Değiş
14. Yüzyılın Ortalarında “Kara Ölüm” Olarak Da Bilinen İkinci Veba Salgını Avrupa’da Yaşayan İnsanların Yüzde 60’ını Öldürdü ve Tarihin Akışını Değiştirdi.
Hastalık Ateş, Yorgunluk ve Kusmanın Yanı Sıra Vücudun Çeşitli Yerlerinde Ağrılı Kabarıklıklara Neden Oluyordu.
Uzmanlar, Kara Vebanın, Bu Dönemdeki Yaşanan Beslenme ve Hijyen Değişiklikleri Nedeniyle Günümüzdeki Abur Cubur Sevgimizi Etkilemiş Olabileceğini Öne Sürüyor.
Binlerce Yıllık İskeletlerdeki Diş Plağının Analizi, Bugün Ağızlarımızda Bulunan Baskın Bakterilerin Düşük Lifli, Yüksek Karbonhidratlı Diyetlerin Yanında Süt Tüketimiyle Bağlantılı Olduğunu Ortaya Çıkardı.
Bu Bakterinin, Abur Cubur Gibi, Günümüzün Modern Beslenme Şekillerini Temsil Ettiği ve Kara Ölüm Gibi Küresel Olayların Bakterinin Ağzımızdaki Hakimiyetini Tetiklemiş Olabileceği Belirtiliyor.
Veba Sırasındaki Diyet ve Hijyen Değişikliklerinin, Ağzımızdaki Bakteri Ortamını Etkilediği Düşünülüyor.
Ağızdaki Bakteriler Sağlığımızla Bağlantılı
Vücuttaki Bu Bakterilerin Bağışıklık, Kalp ve Beyin Sağlığıyla Bağlantılı Olduğu Biliniyor Ancak Aynı Zamanda Bazı Hastalıklarla da İlişkilendirilebiliyor.
Penn State’den Profesör Laura Weyrich, “Modern Mikrobiyomlar, Obezite, Kardiyovasküler Hastalıklar ve Zayıf Zihinsel Sağlık Dahil Olmak Üzere Çok Çeşitli Kronik Hastalıklarla Bağlantılıdır.” Diyerek Kişinin Sağlığının Ağzında Ürettiği Bakterileri Etkileyebileceğinin Altını Çizdi.
Profesörün Ekipi, M.Ö. 2200’den M.S. 1835’e Kadar İngiltere ve İskoçya’daki 27 Arkeolojik Alanına Gömülen 235 Kişinin Dişlerinden Materyal Topladı.
Örnekleri İşledikten Sonra İki Farklı Bakteri Topluluğuna Ait 954 Mikrobiyal Tür Tespit Ettiler.
Bunlardan Biri, Modern İnsanların Ağzında Yaygın Olarak Bulunan Streptococcus Cinsi Hakim Olurken, Diğerine İse Artık Sağlıklı İnsanlarda Neslinin Büyük Ölçüde Tükendiği Düşünülen Methanobrevibacter Cinsi Hakim Oldu.
Ağız Bakterileri “Kara Ölüm” Değiştirdi
Araştırma, Ağız Bakterilerindeki Çeşitliliğin Neredeyse Yüzde 11’inin, Kara Ölüm’ün Gelişi De Dahil Olmak Üzere Tarih Boyunca Meydana Gelen Değişikliklerle Açıklanabileceğini Ortaya Çıkardı.
Pandeminin İnsanların Beslenme Düzenlerinde Değişiklikleri Tetiklemiş Olması ve Bunun da Ağızdaki Bakteri Ortamının Çeşitliliğini Etkilemesi Mümkün.
COMMENTS