YTÜ’lü Öğrencilerden Norveç’e özel gemi tasarımı

HomeBilim & Teknoloji

YTÜ’lü Öğrencilerden Norveç’e özel gemi tasarımı

emi 2 bin 400 metreküplük dondurucu ambara, yakıt tüketim oranını düşüren özel sistem, flash dondurma ve yüksek basınçlı su ve tuz çözeltileriyle balı

Yeni nesil MacBook Air ve Mac Studio resmi olarak tanıtıldı
iOS 18.4, yanında bu yeni emojileri de getirecek
realme C75 Türkiye’de satışa sunuldu. İşte fiyatı ve özellikleri!

emi 2 bin 400 metreküplük dondurucu ambara, yakıt tüketim oranını düşüren özel sistem, flash dondurma ve yüksek basınçlı su ve tuz çözeltileriyle balıkların işlenebilmesi için özel hazırlanmış işleme odalarına sahip. Her birinde birbirinden farklı alt sistemlerin yer aldığı en önemli özelliği ise; balıkları otonom olarak yakalayan, işleyen, etiketleyen ve depolayan aynı anda saklama ve taşıma özelliklerini bir arada sunan “0” balık kaybı sistemiyle günlük 60 ton balık işleme kapasitesine sahip gemi, balıkçılık sektöründe doğayı koruyabilecek bir yapıya sahip olacak.

Türkiye’nin lider gemi yatı ve hizmetleri ihracatçısı olan üniversite öğrencileri, Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından geliştirilen yenilikçi ve sürdürülebilir projelerle Norveç’le balıkçı gemisi ihracatına önemli bir katkıda bulunuyor. 13. Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışması’nda Norveç’e özel gemi tasarımları ile üniversite öğrencileri ödül aldı.

Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYHİB) tarafından düzenlenen yarışmada Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri özel ödül dahil olmak üzere tüm ödülleri aldı. Norveç’in dünya çapında balıkçılık merkezi olarak bilinmesi sebebiyle, yarışmada yer alan projelerle Türkiye dünyada temsil edilecek. Yarışmada, GYHİB’in düzenlenen balıkçı gemisi kategorisine 35 öğrenci 14 projeyle katıldı. Yarışmada birinci olan enerji verimli gemi tasarımı Freyr, YTÜ ve Maltepe Üniversitesi öğrencileri tarafından geliştirildi. 2.500 metreküplük depolama alanıyla dikkat çeken gemi, Norveç’in çevreci balıkçılık politikalarına uygun olarak tasarlandı. YTÜ öğrencileri Furkan Arıkan, Ramazan Toprak ve Nurseli Bayram tarafından geliştirilen Freyr projesi, karbon emisyonlarının azaltılması, çevre dostu teknolojiler ve balık dostu avlama sistemleri ile tüm rakiplerini geride bıraktı.

Aurora isimli proje, YTÜ öğrencileri Furkan Kara, Furkan Coşkun ve Abdulkadir Turhan tarafından geliştirildi ve ikinci ödülü aldı. LNG yakıt sistemi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanıldığı gemi, rüzgâr türbini, güneş panelleri ve termoelektrik jeneratörler ile enerji verimliliğini artırarak işlenen balık taşıma süreçlerini otomatik hale getiriyor.

Yarışmanın üçüncüsü, YTÜ ve Maltepe Üniversitesi öğrencileri tarafından geliştirilen Samandağ projesi oldu. Gemi, doğal dengeyi koruma misyonunu üstlenerek operasyonlarının her aşamasında bilinçli avcılık yöntemlerini kullanıyor. Mert Demirkoparan, Ali Fuat Bayram ve Yunus Emre Şenyurt tarafından geliştirilen gemi, güvertede kullanılan hareketli kreyn ve su altı robotlarını kullanarak operasyonel verimliliği arttırıyor.

Yarışmanın özel ödülü, Dalay isimli projeye verildi. Yıldız Teknik Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi öğrencileri Berat Yağmur, Asena Çataloluk, Meliha Nida Güler ve Sevcan Nur Karabıyık tarafından geliştirilen proje, Türk Loydu tarafından ödüllendirildi. 2.400 metreküplük dondurucu ambar alanı ve özel tasarlanmış işleme odalarıyla dikkat çeken Dalay projesi, otonom fırlatma ve taşıma sistemleri kullanarak balıkların fabrika alanından dondurucu ambarlara taşınmasını sağlıyor. Gemi, ayrıca yüksek kapasitesi sayesinde günlük 60 ton balık işleyebiliyor ve çevreye karşı duyarlı bir yapıya sahip.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0